Oldukça yaygın bir biçimde oynanan okey oyununu standart çerçeve içerisinde 106 taş bulunmaktadır. Taşlar 4 renk üstünden değerlendirilir. Genel olarak kırmızı, mavi, siyah ve sarı renklerini içermektedir. Her renk içerisinde 1 ve 13 arasındaki rakamları barındırmaktadır. Bu sayıların dışında ise 2 adet düzmece okey bulunmaktadır. Bu taşlar 2 sıra durumunda kendilerini yeniden ederek 106 sayısına erişmektedirler. Oyunculara taşlar dağıtıldıktan sonrasında yere oyunun muayyen periyotlarda dönmesi için taş konmaktadır. Böylelikle okey oyna oyunu başlamış olur.
Okey oynamak isteyenler için genel oyun düzeni olabildiğince basittir. Okeyin içindeki taşları yan yana getirerek oluşturduğunuz gruplar ile elinizde bulunan tüm taşları tamamlamanız gerekir. Grup kurmak için renkleri ve rakamları kullanmanız gerekmektedir. 2 tür üstünden açılan bu sistemin genel tabiri aynı sayıların değişik renkler üstünden öbek oluşturması ve sıralı dizilmiş taşların aynı renkler üstünde öbek oluşturması ismi altında adlandırılmaktadır. Mesela elinizde bulunan kırmızı, sarı ve siyah renkli 7 sayısıyla bir öbek oluşturmanız mümkün olabilir ya da siyah renkli sıralı olarak 10 -11 -12 öteki öbek olarak oluşturulur. Böylelikle elinizde bulunan taşları bu sistem üstünde oluşturmanız gerekir. En son elinizde kalan taşı ise yere atarak oyunu kazanmış olursunuz.
Başlangıç üstünde her oyuncuya 14 taş verilmektedir. Sadece oyuna başlayan şahsa 15 taş verilir ve fazla olan taş ile oyun dönmektedir. Yere açılan ve gösterge olarak belirlenen taşın bir üst sayısı okey olarak belirlenmektedir. En azca 3’erli taşlar durumunda öbek oluşturulmaktadır.
İçindekiler
- 1 4 Kişilik Okey Oynama
- 2 5 Taş Oyunu Nasıl Oynanır?
- 3 Beş Taş Oyununun Kuralı Var mıdır?
4 Kişilik Okey Oynama
Okey 4 şahıs ile oynanan ve muayyen sayıda bulunan taşların derli toplu bir biçimde dönmesi ile bir kişinin kazanması ile sonuçlanan oyun olarak bilinir. Belirli kurallar kapsamında oynanmasıyla birlikte her el değişik bir okey belirlenmektedir. Belirlenen okey taşı sizin elinizde ise istediğiniz tarafa kullanmanız mümkündür. Böylelikle joker taşı olarak öbek oluşturmanıza destek olacaktır. Yerde yayınlanan göstergenin bir üst sayısı okey olarak belirlenmektedir. Çiftler durumunda oynanmasıyla karşılıklı olarak açılan çiftler bir öbek durumunda bitmek için uğraşırlar. Bir tarafın bitmesi kararında ise her iki şahıs yitirmiş olacaktır.
5 Taş Oyunu Nasıl Oynanır?
Beş taş oyunu iki ya da daha çok şahıs ile oynanan bir oyundur. Birçoğumuzun çocukluğunda oynadığı en eğlenceli oyunlardan bir tanesidir. Oyuna başlamadan ilkin ilk ilkin misket büyüklüğünde beş adet taş bulmak gerekir. Daha sonrasında oyuncu, taşları yere atar. Yere atılan taş sayısı dört adet olup biri de oyuncunun elinde kalır. Elinde bulunan taşı yukarıya atarak yerdeki taşları teker teker toplaması gerekir. Oyuncu bunun yanı sıra elinde tuttuğu taşı düşürmemelidir. Oyun sırasına göre taşlar ilkin birer, sonrasında ikişer, üçer ve son şeklinde de dörderli öbek durumunda toplanır. Daha sonrasında taşlar yeniden yere atılır. Oyuncu işaret parmağı ile köprü yapar. Başka bir oyuncu da ebe taş seçer. Önce öteki taşlar en son da seçilen ebe taş köprüden geçirilir. En en son taşların hepsi avuç içerisinde toplanıp, taşlarla birlikte el ters çevrilir. Elde kaç adet taş kalırsa o denli rakam kazanılmış olur.
Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da kaide vardır. Oyuncu tarafınca taşların yere atılma işleminin sonrasında yerde yan yana taş olursa öteki taşı oynatmadan almak zorundadır. Oyunun aşama kademe ilerlemesi gerekir. Oyun sırasında hiç bir taş öteki taşa değmemelidir.
Beş Taş Oyununun Kuralı Var mıdır?
Beş taş oyunun zamanı yarım asırdan fazladır. Geçmişte âşık oyunu da denilmektedir. Orta Asya’dan günümüze kadar gelmiştir. Çocuklar damlar da, yetişkinler evlerde oynarlardı. Âşıklar ise gözlerden uzak yerlerde oynamayı tercih ederlerdi. Bu oyun artık günümüzde oynanmayıp yerini bilgisayar oyunları almıştır. Belki de çoğu çocuk bu şekilde bir oyunun varlığından dahi haberdar değildir.
Bu oyun oturularak oynandığı için yorucu değildir. Eğlenceli bir oyun olmaktan çok strateji oyunu şeklinde de bilinir. Taşların bir seviye içerisinde kullanılması el becerisi ve düşünceyi geliştirme teknikleri içerir. Havaya atılan taşın yakalanması göz ile takip kabiliyetini geliştirir. Ayrıca bu oyunu oynayan çocuklar toplumsal alanda gelişerek, öteki ortamlarda kendini daha iyi anlatım etme yeteneği kazanırlar.